Az évezredek során mára az egész világban elterjedt, hazánkban is termesztik takarmányozási és élelmezési céllal. Köztudott, hogy a hántolt kölesnek semleges íze van, de emiatt a tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható. A hántolt kölest főzve, párolva remek köret készíthető belőle, ami változatosan fűszerezhető. Készíthető belőle akár fasírt, töltelék, különböző sós-ropogós snack. Ha édességként szeretnénk felhasználni, akkor is tökéletes alapanyag, például kása, felfújt, vagy akár töltött gombóc is könnyedén készíthető belőle. A hántolt köles nagyon egészséges ezért bátran fogyasszuk, hiszen sok vitamint, ásványi anyagot és lecitint is tartalmaz. Könnyen emészthető, lúgos kémhatású alapanyag.
Származási hely: Lengyelország
Energia: 361 Kcal / 1310 Kj
Zsír: 2,90 g, amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 1,6 g, amelyből cukrok: 0,1 g Fehérje: 10,5 g
Só: < 0,01 g