A távol-keleti országok számára a mai napig a rizs az első és legfontosabb tápláléka.
A barna rizs nem egy külön rizsfajta, hanem a hántolás folyamatakor a tápanyagokban gazdag rétegeket rajtahagyják a rizsszemeken, így megmarad barnás színük. A barna rizsnek így magasabb a rost- és ásványianyag tartalma, ezáltal egészségesebb is, mint a sima fehér rizs. Rendkívül jó szénhidrát és fehérjeforrás és a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat és vitaminokat, köztük szelént és magnéziumot is tartalmaz. Keményítőtartalma miatt jelentős energiaforrásnak számít.
Lassan felszívódó szénhidrát, hosszan tartó teltségérzetet okoz, emiatt a fogyúkúrázók, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Származási hely: Magyarország
Energia: 342 Kcal
Zsír: 5,3 g
Telített zsírsavak: 0,5 g
Szénhidrát: 69,4 g
Cukrok: 1 g
Élelmi rost 1,6 g
Fehérje: 7,7 g
Só: 0,03 g
Nátrium: 0,01