A zsályát bátran használhatod húsok, pecsenyék fűszerezésére, de ha imádod a gomát, akkor próbáld ki a zsályás gombamártást tésztával vagy rizzsel. A zsálya nagyszerű ízt ad az ételeknek, és rendkívül egyedi grasztronómiai élményt nyújt.
A zsálya egy orvosilag is elismert növény, rengeteg pozitív hatóanyaggal. Többek között antibakteriális és antivirális hatású, gyulladáscsökkentő, izzadásgátló és javítja az étvágyat. Ezen hatásainak köszönhetően jó lehet gyomorpanaszokra, szájban kialakuló gyulladásokra, és a túlzott verejtékezés ellen is hatásos készítmény. Attól függően, hol szeretnéd alkalmazni, más a felhasználási módja.
Sok vitaminban és gyógyszerben megtalálható az összetevők között, de gyakran használják tea formájában is. Ennek az elkészítése egyszerű és gyors, nem kell hozzá más, csak egy kis szárított zsálya és víz.
Elkészítése: 1-2 teáskanálnyi szárított zsályát 2,5 dl forró vízzel forrázd le, majd lefedve 10 percig áztasd, ezután szűrd le. Azért szükséges lefedve áztatni, hogy megtartsd a növény illóolajait, így a hatása nem vész el.
Naponta maximum 2-3 csészével lehet fogyasztani.Szájüregben lévő probléma esetén, akkor naponta többször is gargalizálhatsz, öblögethetsz vele.
Származási hely: Magyarország